gb
about

Foto: Ola Åkeborn

Om BOOMTOWN

Jag har ägt Beardis sedan 1972 och har aldrig på allvar övervägt en annan ras sedan dess. Beardisen är en intelligent och positiv hund med stor kapacitet och ett hjärta av guld. Rasstandarden för bearded collie lyder: "Bearded collien skall vara vaken (alert), livlig och aktiv samt äga självförtroende. Den ska ha den intelligenta arbetande hundens stabila temperament utan tecken på nervositet eller aggressivitet".

Vi föder upp mentalt och exteriört sunda bearded collie för i första hand sällskap, men också med kapacitet att tränas och tävlas inom flertalet hundsporter. Kennelns målsättning är att främst använda hundar med godkänt vallanlagstest, bevisat bra mentalitet och rastypisk exteriör. För att bl.a. undvika att utarma rasens avelsbas ytterligare och därigenom öka risken för genetiska sjukdomar strävar jag dessutom efter en IAK (inavelskoefficient) lägre än 2%.

Boomtowns avelsarbete har hittills resulterat i 16 kullar med 25 genomförda MH varav 21 med värde 3 eller lägre på skottet, 37 godkända vallanlagsbeskrivningar, och 37 HD-resultat ua, A eller B. Som grädde på moset ett par Cert och ett antal CK, HP och förstapris på utställningar, för att inte tala om alla fina agility- och viltspårsresultat. Det är min övertygelse att avel för bra vallningsegenskaper inkluderar alla de goda egenskaperna som vi eftersträvar hos våra beardisar. Vår avsikt är att långsiktigt producera friska, frimodiga och rastypiska bearded collie som också är tillräckligt obesläktade för att bredda avelsbasen åt kommande generationer.

Vill du veta mer om bearded collien som ras och om den kanske skulle passa dig, är du välkommen att ta kontakt med oss direkt.

Logga in